Höns & Ägg

Björktorps Trädgård

Vi säljer ägg från våra lyckliga höns som får sprätta fritt ute på dagarna.

Hönsen

Våra hönsraser är utvalda för att lägga ägg i många olika färger och nyanser men också för att de har trevligt lynne, fina fjäderdräkter och är vackra att titta på. Från de svartvita wyandotterna och guldblåfärgade maranerna till kopparfärgade orpington och viltfärgade crème legbar.

 

Äggen kommer i turkosblå, ljusbeige, aprikosrosa, ljusgröna, mörkbruna, olivgröna och ljusbruna nyanser och något är prickigt.

 

Vi har våra höns inte bara som äggproducenter utan även som sällskapsdjur och erbjuder dem samma omvårdnad som alla andra djur på gården. Förstklassigt boende, respektfull hantering och noggrann skötsel.

 

Vi säljer ägg till konsumtion och under vissa delar av året säljer vi rasrena och färgrena avelsägg. Vi kan inte lova att det alltid finns ägg att köpa, våra hönor bestämmer själva när de vill värpa och inte.

 

För info om våra hönsraser och priser, se nedan.

Priser 2018

 

Ägg

3,50:-/st

6-pack 21:-

12-pack 42:-

 

Avelsägg 25:-/st

Hedemora (slät och ullig) samt

Creme Legbar och grönvärparkorsningar.

 

 

Tänk dig ett ägg med vackert skal i turkosblå, beige eller olivgrön nyans, med en gula som är lika gyllene som solen.

 

Att ägget precis plockats från ett rede fullt med mjuk halm där hönan legat i lugn och ro för att värpa.

 

Tänk dig att hönorna själva får bestämma när de vill gå ut för att sprätta i jorden och leta efter frön, insekter och maskar.

 

Att de får känna solen och vinden i sina fjädrar och leva i en harmonisk grupp med lagom många individer med omhändertagande tuppar som vakar över dem.

 

Tänk dig att de dagligen serveras lite extra gott med grönt från vår egen trädgård och bo inne i ett rent hönshus fyllt med kutterspån om natten i skydd från rovdjur, väta och kyla.

 

Då blir ägget lite godare att äta!

Våra hönsraser

 

Creme Legbar

En lätt hönsras där de flesta av våra höns har en söt liten hätta (peruk) på huvudet. Rasen kommer ursprungligen från Storbritannien och är en korsning mellan flera olika raser. De har vackra knallgula ben och är grå- och brunspräckliga a fjäderdräkten med guldfärgad inslag. Hönorna har ofta hängande kam och väger runt 1,8 kg. De lägger läckert ljusblå till turkosfärgade ägg som väger ca 58 gram, 180-250 st/år. Rasen är könsvisande och man kan känna skillnad på tupp-och hönkycklingarna redan när de kläcks. Tupparna är ljusare än hönorna och hönorna har mörkare ränder från huvudet och ner på ryggen. Vår tupp heter "Ben" och finns tillgänglig i vår avel 2018.

 

Hedemora

En medelstor hönsras från Sverige som kan ha en mängd olika färgvarianter och ofta lite fjädrar på benen. De har tät fjäderdräkt för att klara av de kalla och snöiga vintrarna i norra Sverige. Vi har grå och vita höns som kommer ur en blandad färggrupp och har även duniga hedemora som kallas ullhöns (en vit tupp och en grå höna). Hönorna väger runt 1,5 och lägger beiga ägg som väger 50-55 g, ca 150 st/år. Det är en lugn och sällskaplig hönsras som är perfekt för barnfamiljen.

Vår vita ulltupp heter "Teddy" och kommer verka i avel 2018.

 

Maran

Fransk tung hönsras som härstammar från staden Marans, Charente-Maritime. Det finns olika färgvarianter och vi har svartkoppar (höns+tupp) och blåkoppar (höna). Rasen har benfjädrar. Hönorna väger 2,5 till 3 kg och de lägger mörkt bruna ägg på ca 65 g. Ju mörkare ägg desto mer eftertraktade och de är mörkast i början av säsongen för att sedan bli ljusare ju fler ägg hönan har lagt. De är lugna men inte lika sällskapliga som orpington. Ingår för närvarande ej i vårt avelsprogram då vi saknar tupp.

 

Wyandotte

En tung hönsras från USA, som uppkallats efter en indianstam. Det finns många godkända färgvarianter inom rasen och vi har valt en svartvitrandad färg som är väldigt estetisk och pryder hönsgården med sin vackra fjäderdräkt. Hönan väger ca 3 kg och lägger ljusbruna ägg på 55-60 g. Rasen är lugn men kan vara lite blyg. Ingår för närvarande ej i vårt avelsprogram då vi saknar tupp.

 

Orpington

En tung hönsras som härstammar från England där man avlade fram den på 1800-talet ur asiatiska hönsraser. Det finns många olika färger och vi har olika svartgrå, guld/kopparfärgade och lavendel (grå). Hönan väger ca 3 kg och äggen har en ljust gulbrunaktig skalfärg och väger ungefär 55 gram. Det är en lugn, sällskaplig och okomplicerad hönsras. Ingår för närvarande ej i vårt avelsprogram då vi saknar tupp.

 

Sussex

Engelsk tung hönsras från grevskapet Sussex. Det är en lugn och tålig hönsras. Hönan väger ca 2,5-3 kg och lägger rosaaktiga ägg på ungefär 55 g. Vi har sussexhöns i färgen vit/svart columbia. Ingår för närvarande ej i vårt avelsprogram då vi saknar tupp.

 

Blandraser

Vi har höns som är korsningar mellan bland annat Isbar/Maran som lägger gröna ägg.

 

Copyright © All Rights Reserved

Björktorps Trädgård & Trädgårdsmakaren

Bottenkarshyttan Björktorp

611 95 Nyköping

Tel: Helena Åhlund 070-5224362

E-mail: tradgardsmakaren@gmail.com