Trädgården

Björktorps Trädgård

Björktorps Trädgård - en virtuell rundtur i paradiset

Klicka på bilderna och läs mer om våra trädgårdsrum och växter på Björktorp.

När Helena Åhlund, trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare, år 2006 köpte 5 hektar mark i Bränn-Ekeby utanför Nyköping fanns ett mål att bygga upp en lantlig idyll med bostadshus, häststall, hagar, växthus och trädgård. När bostad och stall var färdiga började trädgården på Björktorp började byggas under våren 2011. Det var ytorna bakom häststallet som fick bli grunden till trädgården som idag  innehåller flera rum med inspiration från olika världsdelar. Meningen är inte att rummen ska efterlikna   platserna som gett inspiration, utan mer vara en källa till urvalet av färger, växter och material.     Medelhavet, Djungeln, Afrika och Asien erbjuder trivsamma sittplatser för avkoppling innanför höga blodbokshäckar och här kommer man in som i en annan lugnare värld. Därför kallar vi den här delen av trädgården för Paradiset. 


De nyare delarna runt växthuset har andra teman, till exempel rosenträdgården som har  en samling av doftande, remonterande rosor från förädlaren David Austin och fjärilsrabatten intill pergolan som vi hoppas kommer dra till sig pollinerande insekter.  Mormorsträdgården bredvid trädgårdsmästarbostaden är samlingsplats för alla våra gammaldags perenner  som är  både lättskötta och tåliga utan allt för mycket skötsel. Även i naturen runt om gården kan du hitta små inslag av trädgård. I vår björkskog finns murgröna klängande på stenar och trädstammar och vårlökar trivs bland mossa och rötter. Vid stallets varma södervägg har vi samlat några av våra Medelhavsväxter, resten bor i pergolan eller inne i växthuset. Vi har olivträd, citrus, bougainvillea, eldkrona, afrikas blå lilja, lager, rosmarin, silkesträd, agave, hibiskus och en mängd andra exotiska växter som flyttar in i vinterträdgården på vintern.


I växthuset har vi ofta fullt med små plantor av tomat, chili, basilika och annat som vi odlar upp själva på gården. I växthuset finns sköna möbler med  en dagbädd för vila och i pergolan utanför finns både  matbord och en hänggunga under vinrankor och blåregn. I köksträdgården bakom växthuset odlar vi grönsaker, sparris, rabarber och jordgubbar i upphöjda växtbäddar i behändig höjd.     


Mästarrabatten vid det grå planket anlades år 2010 som en beställning av GRO - odlare, detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna Näringens Riksorganisation. Idag är lägenheten vid denna plantering uthyrd och vi flyttar med oss några av växterna ut i den stora visningsträdgården så att fler får chans att njuta av dem. 

 

Björktorps Trädgård & Trädgårdsmakaren

Bottenkarshyttan Björktorp

611 95 Nyköping

Copyright © All Rights Reserved

Tel: Helena Åhlund  070-5224362

E-mail: tradgardsmakaren@gmail.com