Trädgården

Björktorps Trädgård

Björktorps Trädgård - en rundtur i paradiset

Välkommen att boka ett besök för att promenera runt i vår vackra trädgård här på Björktorp. Ta gärna med picknickkorg eller beställ gott fika med hembakat bröd här av oss.

 

Vi erbjuder guidning i trädgården där du som besökare får veta mer om gården, växterna, hur vi anlagt trädgården, får tips om odling, växtval, beskärning och design. Vi tar emot dig som enskilt vill lära dig mer om just trädgård eller större grupper som vill göra en aktivitet tillsammans. Mer info om det hittar du under Kontakt.

 

Mer fakta om trädgårdens olika rum finner du under bildgalleriet.

 

 

 

Klicka på bilderna och läs mer om våra trädgårdsrum och växter på Björktorp.

När Helena Åhlund, trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare, år 2006 köpte 5 hektar mark i Bränn-Ekeby utanför Nyköping fanns ett mål att bygga upp en lantlig idyll med bostadshus, häststall, hagar, växthus och trädgård. När bostad och stall var färdiga började trädgården på Björktorp började byggas under våren 2011. Det var ytorna bakom häststallet som fick bli grunden till visningsträdgården som idag innehåller flera rum med inspiration från olika världsdelar. Meningen är inte att rummen ska efterlikna platserna som gett inspiration, utan mer vara en källa till urvalet av färger, växter och material. Medelhavet, Djungeln, Afrika och Asien erbjuder trivsamma sittplatser för avkoppling innanför höga blodbokshäckar och här kommer man in som i en annan lugnare värld. Därför kallar vi den här delen av trädgården för Paradiset.

 

De nyare delarna runt växthuset har andra teman, till exempel rosenträdgården som har en samling av doftande, remonterande rosor från förädlaren David Austin och fjärilsrabatten intill pergolan som vi hoppas kommer dra till sig pollinerande insekter. Mormorsträdgården bredvid trädgårdsmästarbostaden är samlingsplats för alla våra gammaldags perenner som är både lättskötta och tåliga utan allt för mycket skötsel. Även i naturen runt om gården kan du hitta små inslag av trädgård. I vår björkskog finns murgröna klängande på stenar och trädstammar och vårlökar trivs bland mossa och rötter. Vid stallets varma södervägg har vi samlat några av våra Medelhavsväxter, resten bor i pergolan eller inne i växthuset. Vi har olivträd, citrus, bougainvillea, eldkrona, afrikas blå lilja, lager, rosmarin, silkesträd, agave, hibiskus och en mängd andra exotiska växter som flyttar in i vinterträdgården på vintern.

 

I växthuset har vi ofta krukväxter till försäljning och på försommaren är det fullt med små plantor av tomat, chili, basilika och annat som vi odlar upp själva på gården. I växthuset finns sköna möbler med en dagbädd för vila och i pergolan utanför finns både matbord och en hänggunga under vinrankor och blåregn. I köksträdgården bakom växthuset odlar vi grönsaker, sparris, rabarber och jordgubbar i upphöjda växtbäddar i behändig höjd.

 

Mästarrabatten vid det grå planket anlades år 2010 som en beställning av GRO - odlare, detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna Näringens Riksorganisation. Idag är lägenheten vid denna plantering uthyrd och vi flyttar med oss några av växterna ut i den stora visningsträdgården så att fler får chans att njuta av dem.

 

Några av våra växter har namnskyltar för att alla ska få möjlighet att lära sig deras namn, även om de brukar gömma sig under bladen ju senare säsongen det blir. Fråga oss gärna om du vill veta namnet på någon växt eller om du vill köpa ett eget exemplar. Finns det inte på försäljningsborden kan vi beställa hem växter till dig, eller om du har tur kanske vi kan gräva upp en liten planta i rabatten som du får med dig hem på en gång.

Björktorps Trädgård & Trädgårdsmakaren

Bottenkarshyttan Björktorp

611 95 Nyköping

Copyright © All Rights Reserved

Tel :Helena Åhlund 070-5224362

E-mail: bjorktorpstradgard@gmail.com